VB-Groep

Verduurzaming 244 woningen Wandelbos Tilburg

Plaats Tilburg
Opdrachtgever TBV Wonen
Programma Groot Onderhoud 244 woningen
Bekijk alle gegevens

Woningen gasloos en klaar voor de toekomst

In de wijk Wandelbos in Tilburg voeren we groot onderhoud uit in opdracht van TBV Wonen. Het gaat om 244 woningen. Het is de bedoeling dat de hele wijk (± 750 woningen) gasloos wordt.

Werkzaamheden aan de woningen

We brengen nieuwe dakplaten, dakpannen en goten aan. Iedere woning krijgt zonnepanelen. We isoleren de spouwmuur en vervangen de voor- en achterdeuren. Het bestaande glas vervangen we door HR++ glas en waar nodig, vervangen we de kozijnen. Ook voeren we schilderwerk uit aan de kozijnen. Voor een gezonder binnenklimaat brengen we ventilatieroosters aan in het glas en vernieuwen we het ventilatiesyteem. Het asbest saneren we.

Aan de binnenkant vervangen we de badkamer, de keuken en het toilet bij ongeveer 90% van de woningen. Bewoners hebben de keuze om een 2e toilet aan te brengen. We maken de woningen aardgasloos. Dit betekent dat we de geiser vervangen voor een elektrisch doorstroomapparaat ten behoeve van tapwater en een inductiekookplaat aanbrengen. De woningen blijven voor de verwarming op stadsverwarming aangesloten.

Bewoners

We voeren het groot onderhoud uit in bewoonde staat. Dit betekent dat we bewoners goed moeten informeren wanneer er wat gebeurt, wat zij vooraf zelf moeten doen en welke overlast zij kunnen ervaren. Een persoonlijke benadering staat hierin voorop.

Bewoners konden het eindresultaat van de werkzaamheden bekijken in een modelwoning gerealiseerd. Verder hebben we een gezellige rustwoning ingericht waar huurders ook kunnen binnenlopen voor vragen. Op het gebied van de bewonerscommunicatie trekken we gezamenlijk op met TBV Wonen en staan we samen letterlijk en figuurlijk dichtbij de bewoners.

Uitdagingen

Om de woningen aardgasloos te maken, moeten er werkzaamheden aan het hoofdnet van Enexis uitgevoerd worden; zowel in de woningen als in het openbaar gebied. We zijn daarbij mede afhankelijk van de planning van de energieleverancier. Voor de bewoners brengt dit alles overlast met zich mee, zowel in hun woning als in hun straat.

De coronamaatregelen hadden een behoorlijke impact op de binnenwerkzaamheden. Dit vroeg flexibiliteit van de bewoners, van TBV Wonen en van ons. Maar met de nodige positiviteit is dit naar wens verlopen.

Klaar voor de toekomst

Na realisatie zijn de woningen weer klaar voor de toekomst en heeft TBV een mooi deel van haar bezit verder verduurzaamd.

Projectdetails

Plaats Tilburg
Opdrachtgever TBV Wonen
Programma Groot Onderhoud 244 woningen
Mitigatiebedrijf Miecon