VB-Groep

Bewoners Mikado Dichterbij Horst openen uitkijkpunt bouwplaats

14 maart 2022

In Horst droomt Stichting Dichterbij van een plek waar talent centraal staat. Waar bewoners, hun familie en vrienden, bezoekers voor dagbesteding, medewerkers en buurtbewoners tot bloei komen. Smeets Bouw is onlangs gestart met de sloop van het gebouw op het Mikado-terrein. Op zaterdag 12 maart werden de (toekomstige) bewoners uitgenodigd om een kijkje te nemen op de bouw, het uitkijkpunt officieel te openen en een handje te helpen met de sloopwerkzaamheden. Een unieke bijeenkomst voor Stichting Dichterbij, waarbij de bewoners centraal staan en meegenomen worden in het hele proces.

Bewoners betrekken en goed informeren is een van de belangrijkste elementen in bouwen in zorg. Daarom hebben wij voor de (toekomstige) bewoners een hoger gelegen uitkijkpunt gemaakt. Zo kan iedereen die hier behoefte aan heeft de sloop- en bouwwerkzaamheden van een veilige, maar zichtbare manier bekijken. Afgelopen zaterdag hebben we met een aantal bewoners, familieleden en medewerkers van Dichterbij het uitkijkpunt officieel geopend door de bewoners zelf. Een feestelijk moment waar de bewoners vanaf nu een kijkje kunnen nemen en de sloop met veel enthousiasme kunnen volgen.

Maar niet alleen het uitkijkpunt werd geopend, de bewoners mochten ook de handen uit de mouwen steken en de collega’s van Smeets Bouw en Driessen een handje helpen het slopen van een aantal wanden. Met de juiste veiligheidsmaatregelen en kledij hebben zij samen met ons kunnen bouwen aan de toekomstige plannen van de nieuwbouw. Bovendien hebben ze zelf een steentje bijgedragen aan het waarmaken van hun eigen droom.

Samen bouwen én slopen

De toekomstige bewoners van Dichterbij Horst bouwen – naar eigen zeggen – hun nieuwe droom op deze locatie. Op het voormalige Mikado-terrein worden twee nieuwe gebouwen gerealiseerd waar de bewoners samen wonen, leven en werken. Het is daarom extra bijzonder dat deze bewoners een handje mochten helpen en onderdeel uitmaakten van het proces rondom de sloop. Wij willen in het bijzonder onze collega's van Driessen Sloopwerken bedanken voor de hulp en bijdrage afgelopen zaterdag.

Betrokkenheid gedurende het hele proces

Opdrachtgever Stichting Dichterbij vindt het belangrijk dat de bewoners een goed beeld hebben van hoe het leven op de nieuwe locatie eruit komt te zien. Om een goed gevoel te krijgen, en hoe de toekomstige woon- en leefruimtes eruit komen te zien. Nu het slopen is gestart, kunnen bewoners natuurlijk niet meer zomaar op het voormalige Mikado-terrein terecht. Om toch betrokken te blijven, en een goed beeld te krijgen van de toekomstige omgeving, heeft Smeets Bouw speciaal voor bewoners, maar ook voor omwonenden en andere geïnteresseerden een podium (uitkijkpunt) gebouwd. Hier staat men hoger en hebben bewoners een goed zicht op wat er allemaal op een bouwplaats gebeurd. Het podium blijft ook staan als de sloop voorbij is, en gestart wordt met de nieuwbouw.

Speciaal voor de bewoners is er een hesje gemaakt zodat zij deze kunnen dragen op het moment dat ze gaan kijken op het uitkijkpunt. Dit zorgt voor een extra veilige situatie omdat de collega's van Smeets Bouw op deze manier kunnen zien dat (toekomstige) bewoners een kijkje komen nemen. Uiteraard is de verhoging gebouwd buiten de hekken van de bouwplaats om de veiligheid te waarborgen.

Een spannende-, maar bijzondere tijd breekt aan voor de stichting en haar bewoners. We kijken ernaar uit om de bewoners, medewerkers en andere geïnteresseerden te mogen ontvangen op het podium.