VB-Groep

Jesse bouwt aan zijn grote droom

21 februari 2024

Als een kind niet op zijn plek is in het reguliere onderwijssysteem, brengt dat veel zorgen en stress met zich mee. Dat gebeurde ook bij Jesse (17). Hij zat op het speciaal onderwijs in België en kon daar zijn draai niet vinden. Hij kwam uiteindelijk bij Praktech terecht en daar begon zijn succesverhaal.

Op zoek naar een nieuw perspectief

Coach Martin Honée begeleidt het gezin al een paar jaar vanuit de jeugdwet. “We hebben eerst een vertrouwensband opgebouwd, als basis om mee verder te gaan. We zijn gaan kijken naar een nieuw perspectief. Daarvoor vroegen we eerst vrijstellingen aan. Daardoor hoefde Jesse minder naar school en konden we de druk wat verlagen. Helaas bleek dat niet voldoende en zijn we verder gaan kijken. Tijdens het onderzoeken van de mogelijkheden kwamen we bij Praktech terecht en dat bleek een schot in de roos.

Jesses moeder vult aan: “School is niks voor Jesse. Hij kon zich niet concentreren en functioneerde niet in de klas. Er was veel ruzie en gedoe op school. Dat is nu zo anders. Hij is weer vrolijk, omdat hij doet wat hij leuk vindt. Hij is ook meer gaan sporten en hangt minder buiten. Dat had een positief effect op het hele gezin.”

Bij Praktech draait het om de verbinding

Martin: “Ja, hij werd stabieler. Bij Praktech ontmoette hij mensen en daar ontstond een verbinding. Dat was wat hij miste door het protocol in het reguliere onderwijs. Die verbinding en de goede begeleiding zorgden ervoor dat Jesse bij Praktech op zijn plek zat. Ook Jesse zelf is enthousiast. “Ik moest wel even wennen aan nieuwe mensen en een nieuwe omgeving. Gelukkig had ik een klik met mijn begeleider John, dat is heel fijn. Ik heb leren metselen en ben via Podium24 aan het werk gegaan bij Smeets Bouw. In februari start een nieuwbouwproject voor mijn oude basisschool, daar mag ik gaan metselen.

Door de krachten te bundelen kreeg Jesse niet alleen de kennis, maar ook de sleutel tot nieuwe kansen.
Sylvia Houben, Teamleider Stichting Praktech

Ervaring opdoen!

Hub Schreurs van Smeets Bouw is blij met Jesse. “Het is een nette, rustige jongen. Hij neemt veel van zijn begeleiders aan, dat werkt heel fijn. Tijdens het nieuwbouwproject gaat hij nog meer leren, die ervaring is zo belangrijk. Metselen verleer je nooit meer! Zijn trotse moeder sluit met een grote glimlach af. “Het is echt een succesverhaal. Hij kan nu leren op een manier die bij hem past, waardoor hij kan groeien. Hij werkt lekker met zijn handen en is daar gelukkig mee. Zo bouwt hij aan zijn grote droom.” Ze kijkt naar Jesse, die aanvult. “Ja, een eigen bedrijf.”