VB-Groep

Kloostervelden wint juryprijs Brabantse Stijlprijs 2021!

8 december 2021

Kloostervelden Sterksel is als winnaar geëindigd van de vijf finalisten die waren genomineerd voor de Brabantse Stijlprijs 2021. Ongelooflijk trots zijn we op iedereen die heeft bijgedragen aan het winnen van deze mooie prijs, zowel gemeente Heeze-Leende, projectontwikkelaar CRA Vastgoed en expertisecentrum Kempenhaeghe, alsook alle betrokkenen van onderaannemers tot cliënten en familieleden en bewoners van deze bijzondere wijk.

'Een thuis voor iedereen'

De Stijlprijs is georganiseerd door de provincie Noord-Brabant om bijzondere Brabantse initiatieven onder de aandacht te brengen. In 2021 draaide het allemaal om nieuwe en originele vormen van wonen die net even anders zijn en die inspelen op de behoeften van deze tijd. Vandaar het thema 'Een thuis voor iedereen'. Een thema dat de jury bij Kloostervelden vond passen voor de innovatieve wijze waarop met behoud van erfgoed de maatschappij naar binnen is gehaald en hoe bewoners met elkaar en het dorp in contact zijn gebracht. De jury roemde met name de kracht van samenwerking en volhoudendheid bij het project door alle betrokken partijen.

Omgekeerde integratie

In de afgelopen jaren is het voormalige instellingsterrein in Sterksel getransformeerd tot de wijk Kloostervelden, waar 176 mensen met een ernstige beperking samen met 450 nieuwe bewoners een open, inclusieve gemeenschap vormen. Rondom het oude Kloostergebouw zijn (zorg)woningen gebouwd, zijn dagbesteding, horeca en recreatie geïntegreerd en zijn wandel- en fietspaden aangelegd. Het proces van 'omgekeerde integratie' is vormgegeven in deze nieuwe wijk, waar kleine dingen ertoe doen. De cliënten van Kempenhaeghe zien kinderen in de wijk spelen of buren hun hond uitlaten. Iedereen is welkom in het restaurant, de wijkboerderij, speeltuin en ook de beleefroute is een absolute aanrader. Op deze manier worden ontmoetingen optimaal gefaciliteerd.

Verbinden

"Doorzettingsvermogen, de kracht van samenwerken, innovatie, lef, passie en ontwerpkracht: er is één project waarin dit volgens de jury optimaal samenkomt", aldus gedeputeerde Ronnes over de winnaar. "Een project met oog voor zowel de grote ruimtelijke samenhang als voor het kleinste detail. Waar gedreven mensen elkaar jarenlang hebben vastgehouden om het samen voor elkaar te krijgen. Waar vanuit waarden van het verleden een nieuwe woongemeenschap is ontstaan, een écht thuis voor iedereen."Hilke Huysinga, ambassadeur van het project Kloostervelden, is heel blij met deze erkenning: "Er zijn zoveel dingen nu te zeggen. Maar het belangrijkste is dat ik aan de hele achterban, dus van cliënten tot familie tot ouders, van mensen in Sterksel tot de gemeente Heeze-Leende en alle betrokken aannemers kan zeggen 'we hebben het allemaal samen gedaan is deze prijs is voor jullie allemaal'."

Directeur Centrum voor Epilepsiewoonzorg Kempenhaeghe Antwan van Ooijen: "De integratie in de wijk is goed gelukt door met elkaar een levendige omgeving te realiseren voor zowel de oorspronkelijke Kempenhaeghe bewoners als de nieuwe buren. Saamhorigheid, verbinding en inclusiviteit zijn hierin belangrijke pijlers. Als Centrum voor Epilepsiewoonzorg zijn we een van de hoofdbewoners van deze prachtige wijk. We zien hier een inclusieve samenleving waarin mensen er echt zijn voor elkaar. Samen zetten we ons in voor een thuis voor iedereen.

Algemeen Directeur Robert van Boldrik van VB Groep: "Ruim acht jaar hebben we als CRA Vastgoed (ontwikkelaar) en Huybregts Relou (bouwbedrijf) nauw samengewerkt met alle partijen aan een uniek stukje samenleving midden in de natuur. Uniek omdat we al zo lang met zoveel verschillende samenwerkingspartijen en belangengroepen de neuzen dezelfde kant op hebben staan. Door de gebruikers centraal te stellen leveren we een bijdrage aan een duurzame en prettige leefomgeving."De bijzondere woonwijk Kloostervelden krijgt steeds meer zichtbaarheid en kan mogelijk een inspiratiebron zijn voor toekomstige plekken waar wordt gestreefd naar inclusiviteit en 'een thuis voor iedereen'.

Meer over Kloostervelden

Wij zijn nu bezig met de realisatie van Kloostervelden fase 7a en 7b. De laatste ontwikkeling van CRA Vastgoed in Kloostervelden.

Lees meer