VB-Groep

Start bouw zorgwoningen Dichterbij Horst

5 oktober 2023

In Horst is Smeets Bouw onlangs gestart met de bouw van een nieuwe locatie voor Dichterbij. Op het voormalige Mikado-terrein komen twee zorggebouwen met 102 appartementen. Daarnaast ontstaat er ruimte voor onder andere dagbesteding, kantoorruimte, een restaurant en een park dat zowel aansluit op de behoeftes van bewoners met een beperking als de buurt.

Onthulling bouwborden

Woensdag 4 oktober werden de bouwborden tijdens een feestelijk moment met zo’n 40 nieuwe bewoners en betrokkenen onthuld. Op de bouwborden staat in eenvoudige taal in welke fase de bouw zich bevindt. Ook is bij de bouwplaats een uitkijkplateau gebouwd. Zo kunnen bewoners, familieleden, medewerkers en omwonenden de bouw op de voet volgen.

Een open en autonoom zorglandschap

De herontwikkeling van het voormalige Mikado-terrein bevindt zich midden in een bestaande wijk, waarbij de oude gesloten opzet plaats maakt voor een nieuw open gebiedsconcept dat de zorggebouwen verbindt met de omliggende woonbuurt.

Passiefhuisconcept voor zorg

De woongebouwen zijn ontworpen volgens het Passiefhuisconcept, het beste uitgangspunt om energieneutraal te bouwen. De gebouwen worden zo duurzaam, toekomstgericht en waardevast. De gebouwen worden in hoge mate geïsoleerd zodat er slechts zeer beperkt hoeft te worden verwarmd en/of gekoeld. Het concept sluit aan op de wens tot zelfregie: de aanwezige installaties (ventilatie en optionele elektrische verwarming) zijn individueel regelbaar. Uniek, want het is het eerste zorggebouw in Nederland waarop dit concept op deze schaal én voor deze doelgroep is toegepast.

Behoeften en wensen bewoners centraal

De toekomstige bewoners hebben de afgelopen jaren uitgebreid meegedacht over de nieuwe locatie. Hun behoeften, wensen en talenten stonden centraal in het ontwerpproces. Het resultaat daarvan is straks terug te zien op de nieuwe locatie. Zo krijgt iedereen een eigen woning waarin hij of zij zich kan terugtrekken of bezoek kan ontvangen. De woningen zijn generiek van ontwerp, maar flexibel in de indeling. Dat maakt de appartementen levensloopbestendig.

Ik ben blij dat wij gestart zijn en enorm trots dat wij het eerste zorggebouw in Nederland gaan realiseren waarop het Passiefhuisconcept op deze schaal én voor deze doelgroep wordt toegepast. Heel mooi dat wij de droom van de toekomstige bewoners van Dichterbij mogen laten uitkomen.
Frank Dijkhuis, Directeur

Nieuwbouw zorgwoningen Dichterbij Horst

De herontwikkeling van het voormalige Mikado-terrein bevindt zich midden in een bestaande wijk, waarbij de oude gesloten opzet plaats maakt voor een nieuw open gebiedsconcept dat de zorggebouwen verbindt met de omliggende woonbuurt. De woongebouwen zijn ontworpen volgens het Passiefhuisconcept, het beste uitgangspunt om energieneutraal te bouwen.

Lees meer