VB-Groep

Uniek renovatieproject in Heerlen Weller

1 juli 2021

HogerOP Heerlerbaan. Zo heet het renovatieproject waarmee woningstichting Weller vier hoogbouwflats aan de Peter Schunckstraat in Heerlen naar een hoger niveau tilt. In alle opzichten. Qua uitstraling en duurzaamheid. En niet in de laatste plaats qua comfort voor de bewoners van de bijna 500 appartementen.

Weller beheert een portefeuille van zo’n 10.000 sociale huurwoningen, plus commercieel vastgoed (zoals winkels) en maatschappelijk vastgoed in Heerlen, Brunssum en Schinveld. De woningstichting laat zich bijstaan door een aantal vaste partners, legt directeur Jack Gorgels uit. “Preferred suppliers die in bouwteamverband helemaal vooraan in het traject hun expertise inbrengen. Zo werken we samen aan een optimale kwaliteit voor een optimale prijs. Smeets Bouw is zo’n partner die bij de renovatie van de vier hoogbouwflats als uitvoerend aannemer een heel belangrijke rol speelt.”

Totaalpakket maatregelen

Een hoogbouw-renovatieproject met een omvang als van HogerOP Heerlerbaan is uniek in Nederland. In 2016 startte de renovatie van de eerste flat; de vierde zal media 2018 worden opgeleverd. De flats zijn erg populair, bij alle leeftijden. Ze zijn lekker ruim en liggen centraal, vlakbij mooie natuur- en wandelgebieden. “Maar ze zijn meer dan 40 jaar oud, gedateerd en zo langzamerhand aan een upgrade toe,” vervolgt Gorgels. “We maken de woningen drempelloos door de balkon- en galerijvloeren op te hogen. De aluminium spijlenhekwerken van de balkons worden vervangen door fraaie glazen windschermen. De gevels worden opgeknapt, het schilderwerk krijgt een frisse beurt. De wat donkere en sombere centrale hal wordt een warm welkom met een gezellig zitje, een fietsenstalling en een stalling/oplaadpunt voor scootmobiels. En we brengen het oude energielabel van D of E naar label B of zelfs A. Onder meer door isolatie van de buitengevels, HR++ glas, een HR 107-combiketel en LED-verlichting. Dit betekent voor onze huurders meer comfort en lagere woonlasten: dat is voor Weller een van de speerpunten van de renovatie geweest.”

Slim alternatief van Smeets Bouw

Een van de grootste uitdagingen binnen dit project is dat de renovatie in bewoonde staat moet plaatsvinden. Dat werd een extra uitdaging toen bij de voorbereidingen bleek dat de gevelbrede puien aan de voor- en achterzijde asbesthoudend materiaal bevatten. Gorgels: “Om dat veilig te verwijderen werd er voorgesteld om een soort plastic container voor de pui te plaatsen en vervolgens binnen overdruk te creëren. Dat betekende echter dat bewoners hun spullen moesten verplaatsen. Ook zou de klus dan twee tot drie dagen duren. Per raam! Smeets Bouw heeft een alternatieve oplossing aangedragen, zonder overlast en veel sneller. Voor de bestaande pui wordt gewoon een nieuwe geplaatst. Simpel en slim. In twee dagen is de woning klaar.”

Levensloopbestendig

Een woning wordt ook duurzamer als mensen er langer in kunnen blijven wonen. Door de vloeren van balkons en galerijen op te hogen, zijn de appartementen makkelijker toegankelijk voor ouderen. “Bovendien hebben we bij de flats Wijkpunt Peter Schunck gebouwd,” besluit Gorgels. “Van hieruit organiseert zorgorganisatie Meander de thuiszorg en thuishulp voor de wijk. In een volgende fase gaan we alle woningen voorzien van glasvezel. Oudere bewoners kunnen dan via hun tablet met de zorgverleners van het steunpunt communiceren en zo langer veilig in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.”

IBA Attention project

De eerste flat is opgeleverd, de eerste fase van het project geëvalueerd. “Bewoners zijn 100% tevreden,” verzekert Frans Souren van de Huurdersbelangenvereniging. “Over de aanpak én het resultaat.” Inmiddels is HogerOP aangewezen als IBA Attention project. Via deze van oorsprong Duitse aanpak krijgen gebieden die dat kunnen gebruiken, via subsidie een economische impuls. IBA Parkstad (de gemeente waartoe ook Heerlen behoort) is de eerste niet-Duitse IBA die moet leiden tot nieuwe trots en waardering voor het gebied. Smeets Bouw is bijzonder trots dat het daar via de renovatie van de vier hoogbouwflats – niet te missen landmark in de Parkstad-gemeente – zijn bijdrage aan kan leveren.

Bekijk hier de ervaringen van bewoners & stakeholders