VB-Groep

Groot onderhoud Herculesstraat Rosmalen

Plaats Rosmalen
Opdrachtgever Woonstichting JOOST
Programma Renoveren 40 woningen
Bekijk alle gegevens

Verduurzaming van huurwoningen gelegen tussen particuliere woningen

Aan de Herculesstraat e.o. in Rosmalen is in opdracht van Woonstichting JOOST groot onderhoud uitgevoerd uit aan 40 woningen. De grondgebonden eengezinswoningen zijn verduurzaamd en hebben meteen een frisser en eigentijdser uiterlijk gekregen. Ook particuliere woningbezitters kregen de mogelijkheid mee te doen. Zowel de planontwikkeling als uitvoering én de begeleiding van huurders en kopers maakten deel uit van de opdracht.

Planontwikkeling

Het aangereikte voorlopig ontwerp werd door de afdeling planontwikkeling verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp. De uitwerking is samen met JOOST opgepakt om gedragen keuzes te maken tijdens het besluitvormingstraject. Het positief en kritisch meedenken door Huybregts Relou tijdens dit proces is zeer positief ervaren door JOOST en heeft zijn meerwaarde bewezen.

Gespikkeld bezit

Het gespikkeld bezit zorgde voor een flinke uitdaging. De 40 huurwoningen liggen verspreid tussen particuliere woningen in de wijk; dit waren woningen die eerder door JOOST zijn verkocht. Bezitters van deze koopwoningen kregen de mogelijkheid om (gedeeltelijk) deel te nemen aan de verduurzamingswerkzaamheden; een aantal huiseigenaren heeft meegedaan. Door de verspreidde ligging van de huurwoningen en de mix van koopwoningen die wel en niet deelnamen binnen het project was een van de uitdagingen om alle technische overgangen te maken tussen woningen die wel of niet verduurzaamd werden.

Energiezuiniger en moderner

De woningen kregen een compleet nieuwe schil. Dat maakt de woningen niet alleen een stuk energiezuiniger maar zorgt meteen voor een eigentijdsere uitstraling. Met nieuwe dakplaten, dakpannen, zonnepanelen, kunststof kozijnen en deuren, HR++ glas, vloerisolatie en een geïsoleerd gevelstucsysteem is een optimaal geïsoleerde buitenschil gerealiseerd. Het asbest aan de buitengevel en eventuele andere plekken werd verwijderd. Ook de binnenkant van de woningen is aangepakt. De woningen zijn voorzien van een hybride warmtepomp met natuurlijke ventilatie. Ook zijn de badkamers, keukens en toiletten vernieuwd op basis van individuele keuzes van bewoners.

Bewonersbegeleiding

In zowel de voorbereiding aln tijdens de uitvoering heeft Huybregts Relou de bewonerscommunicatie uitgevoerd. Bewoners en omwonenden zijn geïnformeerd over de plannen via een “coronaproof” online bijeenkomst. Een bewonersbrochure maakte inzichtelijk wat men kon verwachten. En de huurderscoach begeleidde bewoners bij het maken van individuele keuzes, nam de planning met hen door en stond klaar voor alle mogelijke vragen. Ook de communicatie met particuliere woningbezitters is door Huybregts Relou uitgevoerd. Tijdens het project werd voor een rustwoning ingericht waar bewoners terecht konden voor vragen en een kop koffie.

Projectdetails

Plaats Rosmalen
Opdrachtgever Woonstichting JOOST
Programma Renoveren 40 woningen
Fiks mens en wonen