VB-Groep

Herbestemming Hoeve tot appartementen Maastricht

Plaats Maastricht
Opdrachtgever Maasvallei
Programma Herbestemming tot acht appartementen
Bekijk alle gegevens

Restauratie en renovatie monumentale hoeve

In opdracht van Woningstichting Maasvallei hebben wij restauratie en renovatie werkzaamheden uitgevoerd aan de monumentale Hoeve Westrand in de wijk Amby, Maastricht. De hoeve is herbestemd naar wooneenheden en biedt nu ruimte voor acht appartementen. Met het restaureren werd nadrukkelijk rekening gehouden met de originele elementen van het gebouw.

Het werk omvatte in hoofdzaak het verwijderen en vervangen van de bestaande leien. De bestaande dakpannen op de vleugels van het gebouw zijn tijdens de restauratie verwijderd, maar zijn zo veel mogelijk hergebruikt nadat het gebouw volledig geïsoleerd werd. De monumentale spanten en dakbeschot zijn ook waar mogelijk hersteld. Het voegwerk in de gevels moest vervangen worden.

Nieuwe indeling herbestemming

In de hoeve zijn acht appartementen gerealiseerd. We moesten nieuwe geveldoorbraken maken en nieuwe houten gevelkozijnen aanbrengen vanwege de nieuwe indeling van het gebouw. Ook de vloeren en trappen in de algemene ruimtes aangepakt. De hoeve heeft een verduurzamingsslag gemaakt en is voorzien van nieuwe installaties in zowel de algemene ruimtes als de appartementen. De buitenwanden zijn voorzien van geïsoleerde voorzetwanden en metal-stud binnenwanden; een universeel, niet-dragend, lichtgewicht scheidingswandsysteem.

Een bijzonder project om te mogen realiseren.

Projectdetails

Plaats Maastricht
Opdrachtgever Maasvallei
Programma Herbestemming tot acht appartementen
Architect WY Architecten