VB-Groep

Nieuwbouw CPO Sphinx tuin Maastricht

Plaats Maastricht
Opdrachtgever CPO
Programma 29 appartementen en vijf townhouses
Bekijk alle gegevens

29 appartementen en 5 townhouses

De 30 nieuwbouw appartementen Sphinxtuin zijn in opdracht van Collectieve particuliere opdrachtgeverschap (CPO) gerealiseerd. CPO is een innovatieve ontwikkel- en bouwvorm waarbij de toekomstige bewoners de opdracht geven om de woningen te bouwen. Hierbij hebben de bewoners, als opdrachtgever, de regie in handen. De bewoners vormen een bewonerscommissie waarbij een architect en aannemers aansluit. Samen worden beslissingen gemaakt om de nieuwbouw te realiseren. Als aannemer begeleid je de ontwikkeling en bouw van het project.

Pilot burgergestuurd bouwen

Nieuwbouwproject Sphinxtuin was voor de Gemeente Maastricht een pilot met 'burgergestuurd bouwen'. Waar ontwikkelaar normaal gesproken veel werk uit handen nemen van ambtenaren, lag hier de verantwoordelijkheid bij de bewoners en de gemeente. Voor het Sphinxkwartier hadden ontwikkelaars ook al plannen klaar liggen, maar uiteindelijk kwamen deze plannen niet van de grond. Dit was voor de gemeente een buitenkans én experiment. Zij zegde de grond toe aan de toekomstige bewoners van het CPO. Medio 2017 haalden het collectief voldoende deelnemers voor 85 procent van de woningen. De aanstaande bewoners van de CPO’s dachten na over de indeling van hun woningen. Uit ervaringen in het hele land blijkt dat deze formule onomstotelijk leidt tot kwalitatief hoogwaardige gebouwen.

Binnenstedelijke appartementen in hartje Maastricht

In het hoofdgebouw zijn 29 appartementen met een gebruiksoppervlak van 55m² tot 200m² gerealiseerd en er is een gezamenlijke ruimte. Ook van de gemeenschappelijke ruimte werd de indeling door de bewoners en architect bepaald. Naastgelegen zijn nog vijf 'townhouses' gerealiseerd. Diverse gemeenschappelijke voorzieningen maken deel uit van het programma: een ontmoetingsruimte, gastenkamers, een gezamenlijke binnentuin en de optie om deel te nemen aan een car-sharing-programma.

Projectdetails

Plaats Maastricht
Opdrachtgever CPO
Programma 29 appartementen en vijf townhouses
Architect Mathieu Bruls