VB-Groep

Nieuwbouw Gestelse buurt 's-Hertogenbosch

Plaats 's-Hertogenbosch
Opdrachtgever BrabantWonen
Programma 2 gebouwen met elk 31 appartementen
Bekijk alle gegevens

Duurzame huurappartementen

De ambitie van BrabantWonen was om in de Gestelse buurt de duurzaamste gebouwen van ’s-Hertogenbosch te bouwen. Beide appartementengebouwen zijn bijna energieneutraal (BENG). De gebouwen bestaan elk uit 31 huurappartementen voor sociaal alleenstaanden, stellen en kleine gezinnen. In totaal komen er in de Gestelse buurt zes nieuwe appartementengebouwen op de plek van de verouderde flats. Hiermee verduurzaamt Huybregts Relou in opdracht van BrabantWonen het woningaanbod en draagt hiermee bij aan een klimaatneutrale stad.

Met name op het gebied van de duurzaamheidsambities en hergebruik van materialen is er intensief samengewerkt. Bij de bouw zijn circulaire materialen gebruikt, de appartementen hebben geen gasaansluiting, alles is elektrisch, op het dak liggen zonnepanelen en een gemeenschappelijke warmtepomp zorgt voor de verwarming. Op het dak van het gebouw 'Guido' is ruimte voor een daktuin. Samen met de toekomstige bewoners is de invulling en inrichting van deze daktuin bepaald. Zo is een groen dak ten behoeve van de biodiversiteit en extra isolatie ontstaan, waar bewoners elkaar ook kunnen ontmoeten. Dit alles is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de huurder.

Betaalbare duurzaamheid voor bewoner en verhuurder

Het project laat zien dat betaalbare duurzaamheid voor bewoner én verhuurder mogelijk is. Met een integrale aanpak voor onder andere comfort, energie, daglicht én door te sturen op de bouwkosten zijn beide gebouwen met elk 31 appartementen, waarvan de helft sociale huurwoningen, geheel binnen budget gebouwd.

Architectuur met allure

Bijzonder voor het project is de allure van de gebouwen: de architectuur gaat veel verder dan die van de gemiddelde (sociale) huurwoning. De maximaal geïsoleerde appartementen hebben bovendien een hoog comfort en zijn voorzien van een niet-geïsoleerde serre die de warmtevraag vermindert. De twee gebouwen zijn industrieel, flexibel en demontabel prefab gebouwd. Alle materialen zijn te hergebruiken en zo gekozen dat het gebouw drie keer lichter is dan vergelijkbare systemen. Met dit project heeft Huybregts Relou samen het haar partners iets bijzonders gerealiseerd dat anderen kan inspireren.

Buurtvisie ‘De Gestelse buurt werkt!’

De vernieuwing van de zes flats is onderdeel van de buurtvisie ‘De Gestelse buurt werkt!’ Samen met bewoners werken de gemeente ‘s-Hertogenbosch, politie, BrabantWonen, welzijnsorganisatie Farent en Huybregts Relou aan een mooie en veilige Gestelse buurt waar bewoners prettig samenwonen.

Stem op de Gestelse Buurt 's-Hertogenbosch

Het project is een van de twaalf nominaties voor de prijs: ‘Beste Gebouw van het jaar 2023’.

Stem hier

Video: Rondleiding Gestelse buurt

Projectdetails

Plaats 's-Hertogenbosch
Opdrachtgever BrabantWonen
Programma 2 gebouwen met elk 31 appartementen
Architect KAW Architecten
Architect M-10
Constructeur Goudstikker - De Vries
Specialist Duurzaamheid Kemkens