VB-Groep

Herontwikkeling Dichterbij Horst een feit

11 november 2022

De handtekeningen zijn gezet! Frank Dijkhuis (Directeur Smeets Bouw) en Cecile Stallenberg (lid Raad van Bestuur Dichterbij) tekenden in aanwezigheid van Marcia Adams (Directeur Regio Zuid Dichterbij), Rianne Wennink (Directeur financiën en bedrijfsvoering Dichterbij), Eric van Boekel (Manager Vastgoed Dichterbij) en Ivo Gilissen (Planontwikkelaar Smeets Bouw) op vrijdag 11 november de aannemingsovereenkomst voor de herontwikkeling van Dichterbij in Horst.

Passief bouwen

Smeets Bouw is geselecteerd als aannemer in het bouwteam en gaat in Horst een van de eerste zorgpassiefhuizen van Nederland bouwen op het voormalige Mikado-terrein. Het Passiefhuis principe is het beste uitgangspunt om energieneutraal te bouwen. De reden is simpel: wat je niet verbruikt hoef je niet op te wekken, te salderen of op te slaan. Een passiefhuis is duurzaam, toekomstgericht en waardevast met een gezond en comfortabel binnenklimaat. De warmtevraag is zo gering, dat een kleine eenvoudige installatie toereikend is.

In het ontwerp heeft zich dit vertaald naar zeer hoge isolatiewaarden in de buitenschil. Van de gevel en het dak tot aan de vloeren. Daarnaast wordt het passiefhuis voorzien van minder installaties. Het project wordt gerealiseerd voor 102 cliënten.

Het nieuwe wonen en leven

Een groot onderdeel in de voorbereidingsfase was de ontwerpfase. Dichterbij heeft een woon-, leef- en sociale omgeving die voor de cliënt belangrijk is, volledig geïntegreerd in het ontwerp. In deze fase fungeerden cliënten, familieleden en zorgbegeleiders als klankbord. Uiteindelijk zal Smeets Bouw in het voorjaar van 2023 aan de slag gaan met de realisatie van het passiefhuis. Hiermee realiseren wij één van de eerste zorgpassiefhuizen van Nederland bestaande uit twee nieuwbouwcomplexen verbonden met een ruim park. Na afloop van het ondertekenen, kregen de medewerkers van Dichterbij de mogelijkheid om met een VR-bril de toekomstige gebouwen van binnen te bekijken.

Samen bouwen aan een nieuwe droom

De toekomstige bewoners van Dichterbij Horst bouwen – naar eigen zeggen – hun nieuwe droom op het voormalige Mikado-terrein. Op deze locatie kunnen bewoners samen wonen, leven en werken. Betrokkenheid en begrip creëren bij de toekomstige bewoners in dit project is belangrijk. Eerder dit jaar organiseerden wij daarom een ‘Sloopdag’ voor de huidige bewoners. Tevens is er een uitkijkpunt gebouwd aan de rand van de bouwhekken. De toekomstige bewoners, familieleden en begeleiders kunnen de bouw op de voet gaan volgen.

Terugblik Sloopdag Horst

Op zaterdag 12 maart 2022 werden de (toekomstige) bewoners uitgenodigd om een kijkje te nemen op de bouw, het uitkijkpunt officieel te openen en een handje te helpen met de sloopwerkzaamheden.

Lees verder