VB-Groep

Renovatie 172 appartementen Molenwei Heerlen

Plaats Heerlen
Opdrachtgever Weller
Programma 172 appartementen
Bekijk alle gegevens

Verduurzaming 172 appartementen

In de Heerlense wijk Schandelen heeft Smeets Bouw 172 appartementen en een kantoorgebouw in appartementencomplex Molenwei gerenoveerd. De verbeteringen die we doorgevoerd hebben, vinden plaats op het gebied van energiebesparing, wooncomfort en uitstraling. De appartementen in Molenwei zijn vooral zeer geliefd bij senioren. Daarom hebben wij de entrees volledig vernieuwd om de toegankelijkheid van het gebouw te verbeteren. Tevens zijn alle appartementen drempelloos, waardoor bewoners langer in hun geliefde woning kunnen blijven wonen en veilig kunnen leven. De woningen in Molenwei, die vooral erg geliefd zijn bij senioren, kunnen weer jaren vooruit.

Verduurzamen 172 appartementen

Het was niet niks om in bewoonde staat 172 appartementen te verduurzamen. We hebben veel van de bewoners gevraagd en daarom vinden wij - net zoals onze opdrachtgever Weller - het enorm belangrijk om deze mensen in het zonnetje te zetten en samen met hen te proosten op een duurzame toekomst en gezonde- en mooie leefomgeving. Het appartementencomplex Molenwei is in 1973 gebouwd en voldeed met name op energetisch vlak niet meer aan de eisen van deze tijd.

  • Vooral de isolatie van de aluminium kozijnen en de gevel was beperkt. De buitengevels zijn na de renovatie voorzien van een laag isolatie met wit stucwerk.
  • Alle buitenkozijnen zijn vervangen door nieuwe houten kozijnen met een 3-laagse isolerende beglazing.
  • De woningen hebben allemaal een nieuwe voordeur gekregen en naar wens (en in overleg met) de bewoners werd de schuifdeur naar het balkon vervangen door een naar buiten draaiende deur.
  • Ook zijn de juiste voorbereidingen getroffen zodat het complex in de toekomst 'van het gas' kan.

Nu - na afloop van de renovatie - voldoen de appartementen gemiddeld aan energielabel B; dat was voor de renovatie nog gemiddeld energielabel F. Een hele vooruitgang, zeker met de hedendaagse ontwikkelingen.

Uitstraling

Naast de energieprestatie werd de uitstraling en toegang naar de woningen verbeterd. De trappenhuizen en gangen zijn geschilderd, aan de balkonzijde zijn nieuwe hekwerken met glas gerealiseerd en alle buiten- en binnendeuren zijn voorzien van elektrische deurautomaten. In- en rond het gebouw is energievriendelijke ledverlichting aangebracht en in elke woning werd een nieuwe video-intercom aangesloten.

Tot slot is de entree naar het complex aangepakt. Smeets Bouw realiseerde een nieuwe hal met een wachtruimte waar bewoners rustig op de taxi kunnen wachten. Bij de entree bevindt zich nu ook het kantoor van de wijk- en complexbeheerder. Bovendien is er nu een ruimte voor het stallen en laden van scootmobiels.

Molenwei is een voorbeeld project geworden voor de huidige tijd waarin we te maken hebben met een tekort aan geschikte woningen en waarin we zuinig moeten zijn met energie, de mens en milieu.

Partners

De renovatieplannen zijn tot stand gekomen in nauw overleg met Weller Heerlen, de Bewonersvereniging Molenwei (BVM) en de gemeente Heerlen. Het ontwerp is van Teeken Beckers Architecten uit Amstenrade. En wij hebben de uitvoering van de renovatie gerealiseerd.

Projectdetails

Plaats Heerlen
Opdrachtgever Weller
Programma 172 appartementen
Architect Teeken Beckers Architecten