VB-Groep

Winkelcentrum Makado weer klaar voor toekomst

31 januari 2018

Een bijzonder winkelgebied, in meerdere opzichten uniek in Nederland. Zo kenmerkt retail-onderzoekbureau Locatus winkelcentrum Makado in het Limburgse plaatsje Beek. Eigenaar Syntrus Achmea Real Estate & Finance nam Smeets Bouw in de arm voor de recente herontwikkeling van Makado. “Op basis van prijs én aanpak,” licht projectontwikkelaar Elise van Pieterson toe.

Tweedeling in retail-land

De winkelmarkt laat de voorbije jaren een onmiskenbare tweedeling zien. Goede winkelgebieden doen het steeds beter, terwijl de minder goede in serieuze problemen raken. “Syntrus Achmea heeft pakweg tien jaar geleden een duidelijk beleggingsbeleid voor winkels bepaald,” vervolgt Van Pieterson. “Wij focussen ons op het funshoppen in de 15 grote steden van ons land en op een aantal dominante winkelcentra in de wijken, waar mensen voor hun dagelijkse boodschappen komen. Die objecten blijken het uitstekend te doen.”

Een van de best lopende winkelcentra

Een uitgesproken voorbeeld van zo’n goedlopend object is Makado in Beek. Het winkelcentrum met zijn ringvorm werd begin jaren ’70 gerealiseerd. Door de jaren heen breidde het zich organisch uit met winkels in het middengebied. “Het is overdekt. Je kunt er gratis parkeren. Er is aantrekkelijke horeca. En het ligt vlakbij België en Duitsland en trekt daarmee een internationaal publiek. Al die factoren maken Makado tot een van de best lopende winkelcentra in Nederland,” vertelt Jan Mekking, die als projectmanager de laatste verbouwing en uitbreiding onder zijn hoede had. “Syntrus Achmea heeft Makado nu pakweg 20 jaar in portefeuille. Al in 2005 bestonden er uitbreidingsplannen. Die kwamen in 2010 in een stroomversnelling toen bleek dat Albert Heijn met 5.000 m² wel heel erg ruim in zijn jasje zat en de wachtlijst met ondernemers die hier wilden starten of uitbreiden, almaar langer werd. We zijn aan de slag gegaan en in het voorjaar van 2017 kon het vernieuwde Makado worden opgeleverd.”

Beste prijs en aanpak

Met 34.000 m² bvo en 1195 gratis parkeerplaatsen was Makado Beek al veruit het grootste overdekte winkelcentrum van Limburg, jaarlijks goed voor zo’n 2,5 miljoen bezoekers. Besloten werd 7.500 m² winkelruimte toe te voegen en een tweelaagse parkeergarage te realiseren voor ruim 500 auto’s. Daarnaast werd het bestaande winkelcentrum gerenoveerd. Mekking: “We hebben voor deze herontwikkeling een tender uitgeschreven. Smeets Bouw, dat al een aantal jaren het onderhoud van Makado verzorgt, legde de beste prijs neer.” “Maar ook het beste plan van aanpak,” voegt Van Pieterson toe. “Hoe klaar je zo’n klus met zo min mogelijk overlast voor winkeliers en publiek? Smeets Bouw had daar uitstekend over nagedacht.”

Volledig in BIM

Voorjaar 2017 werd een ruimer, moderner en gevarieerder Makado opgeleverd, met meer dan 20 nieuwe winkels. “Resultaat van nauwe samenwerking tussen eigenaar Syntrus Achmea en de gemeente Beek, de brandweer, Smeets Bouw en Markus Bouwadvies,” besluit Mekking. “Het project is volledig in BIM uitgevoerd en bij de oplevering is ook een BIM-model overgedragen voor beheer en onderhoud. BIM brengt duidelijkheid en transparantie en heeft er zeker aan bijgedragen dat deze herontwikkeling exact volgens planning en budget kon worden gerealiseerd.” Waarmee wederom een overtuigend bewijs werd geleverd; resultaat komt samen

Syntrus Achmea financiert, ontwikkelt en investeert in vastgoed in opdracht van pensioenfondsen en andere institutionele beleggers. Van Pieterson: “Wij beleggen in uiteenlopende assets. In woningen, kantoren en zorgvastgoed bijvoorbeeld. Daarnaast hebben wij een vrij omvangrijke portefeuille aan winkels.”

BIM

Werken met BIM faciliteert in belangrijke mate een nieuwe en meer integrale manier van samenwerken tussen betrokken partijen.

BIM is voor mij het creëren van een ultiem 3D model van waaruit informatie gegenereerd kan worden voor en door alle bouwpartners.
Ramon Smeets, Projectleider