VB-Groep

Nieuwbouw Fontys Eindhoven

Plaats Eindhoven
Opdrachtgever Fontys Eindhoven
Programma Nieuwbouw onderwijsgebouw
Bekijk alle gegevens

Nieuw innovatief onderwijsgebouw

In het nieuwe onderwijsgebouw, dat door de ICT opleidingen van Fontys gebruikt wordt, studeren en werken ongeveer 3.000 gebruikers individueel en in groepen in grote onderwijsgebieden, zogenaamde Open ICT Labs. Flexibiliteit is het hoofd-ontwerpthema; want niets verandert zo snel als ICT onderwijs en het onderwijsgebouw moet deze veranderingen eenvoudig faciliteren.

Deze nieuwbouw vormt samen met de nieuwe parkeergarage de eerste fase van de vernieuwde Rachelsmolen campus, waarbij het gebied wordt doorontwikkeld naar een duurzaam en flexibel, open, uitnodigend leer- en werkgebied.

De hoofdvorm zoekt de verbinding met de campus: aan de oostzijde creëren overstekken een uitnodigende entree aan het hart van de nieuwe campus. Aan de westzijde loopt het gebouw via terrassen op, waardoor alle verdiepingen een directe verbinding hebben met het groene maaiveld.

Duurzaam ontwerp

Duurzaamheid en circulariteit staan centraal in het ontwerp. Het energiegebruik wordt geminimaliseerd, onder meer door zwaar isolerende gevels en daken, en veel installatietechnische maatregelen zoals gebruik van een WKO, warmtepompen en zonnepanelen; het gebouw heeft geen gasaansluiting. Het materiaalgebruik is circulair waar mogelijk. Zo zijn de gevels opgebouwd uit Dubokeur SIPS panelen en thermisch verduurzaamde houten afwerking.

Dit nieuwe gebouw (R10) is vanaf augustus 2020 de nieuwe huisvesting voor studenten en medewerkers van Fontys Hogeschool ICT. Het gebouw is een van de projecten uit het grootschalig huisvestingsprogramma van Fontys.

Creëren van toekomstbestendige leer- en werkomgeving

Om optimaal invulling te kunnen geven aan de nieuwe eisen aan het onderwijs, past Fontys haar leer- en werkomgeving ingrijpend aan. Met name in Eindhoven en Tilburg investeert Fontys flink in de gebouwen en campussen. Het belangrijkste motief achter al die verhuis- en bouwplannen is dat ze de fysieke omgeving, net als het onderwijs, meer toekomstbestendig maken. Onder de noemer 'Fontys bouwt aan jouw toekomst' creëert Fontys een omgeving waar kennis circuleert tussen professionals uit bedrijfsleven, het maatschappelijk veld, studenten, docenten en medewerkers.

Projectdetails

Plaats Eindhoven
Opdrachtgever Fontys Eindhoven
Programma Nieuwbouw onderwijsgebouw
Architect Ector Hoogstad Architecten