VB-Groep

Woonpunt en Smeets bouwen aan betere buurten voorMorgen

15 november 2024

Woonpunt maakt zich sterk voor fijn en betaalbaar wonen, in buurten waar mensen zich thuis voelen. Met een positieve impact op de toekomst van mens en omgeving. Zo ongeveer staat het in de missie van de Limburgse woningcorporatie. “Dat vertaalt zich in twee speerpunten voor de komende jaren,” licht bestuurder Wim Hazeu toe. “Het welZIJN van onze bewoners en een betere wereld voorMORGEN. Samen met ketenpartners maken we onze buurten klaar voor de toekomst.” Een van die partners die zich tot en met 2028 aan deze ambitieuze opgave hebben gecommitteerd, is Smeets Bouw.

Met zo’n 16.500 woningen in de portefeuille is Woonpunt de grootste woningcorporatie van Zuid-Limburg. Vooral actief in Maastricht en Heerlen (9.000 resp. 6.000 woningen), maar ook in Sittard/Geleen (1.000) en de Heuvellandgemeenten (500). Een corporatie van formaat, met uitdagingen van formaat. “We hebben – net als andere corporaties – te maken met een toenemend aantal vraagstukken die we moeten adresseren,” vertelt Wim Hazeu. “Sinds de invoering van de inkomenstoets in 2012 zien we in wijken met alleen maar corporatiewoningen een sterke terugval in het gemiddelde inkomen, tot wel 30%. Een tweede ontwikkeling is dat mensen met een zorgvraag langer zelfstandig in de wijk blijven wonen en dat mensen die vroeger in een beschermde woonomgeving woonden, nu onze buren zijn in de wijk. En tot slot zien we de toename van vluchtelingen en statushouders. Door al deze ontwikkelingen neemt het aandeel van woningzoekenden met een rugzakje toe. Mensen die hun wooncarrière onder aan de ladder beginnen en dus in dezelfde wijken terechtkomen. Ook Woonpunt heeft met deze grootstedelijke problematiek te maken, zij het op Limburgse schaal. Dat vraagt van ons een grotere inzet op zaken als leefbaarheid, integratie, samenwonen, burenhulp en mantelzorg. Zo zijn we bijvoorbeeld een belangrijke partner in het programma Heerlen-Noord, waarbij we samen met andere domeinen – denk aan zorg, onderwijs, werk en veiligheid – via een integrale aanpak kwetsbare bewonersgroepen ondersteunen.”

Zo’n 3000 woningen naar label A

Ondertussen zijn de opgaven op het vlak van ‘stenen’ er niet minder op geworden. Integendeel. Er moet meer worden gebouwd en de energieprestatie van het bestaande bezit moet omhoog. Wat betreft verduurzaming van het bestaande bezit heeft Woonpunt een forse inhaalslag te maken, meldt Hazeu. “We hebben nog zo’n 4.000 woningen met energielabel E, F of G. Een deel daarvan, ongeveer 3.000 woningen, labelen we de komende jaren om naar minimaal A, door de schil optimaal te isoleren. De rest wordt aangepakt via sloop/nieuwbouw of ingrijpende renovatie. Daarmee zijn we eind 2028 van onze slechte energielabels af. Zo werken wij voorMORGEN!” 

Team van ketenpartners 

De verduurzaming van de woningen, zo’n 600 per jaar, wordt toevertrouwd aan een team van vier aannemersbedrijven: Caspar de Haan Onderhoud & Renovatie, Maaveste Berben Bouw, Van Wijnen en Smeets Bouw. Hazeu: “We hebben deze partijen na een aanbesteding niet alleen geselecteerd op prijs, maar veel meer nog op hun plan van aanpak, hun ervaring in dergelijke projecten en niet in de laatste plaats op de wijze waarop ze bewonersparticipatie en -communicatie invullen. Als ketenpartners vormen ze in feite ons frontoffice; zij komen namens Woonpunt – beter nog: als Woonpunt – bij onze huurders thuis over de vloer. Ik verwacht dat een aannemer kennis heeft van onze doelgroep en van de complexe problematiek die er vaak speelt. Dat diens mensen alert signaleren wat er zich mogelijk achter de voordeur afspeelt en dat ook naar ons doorspelen. Dat laatste vind ik van wezenlijk belang, zeker met het oog op onze veranderde doelgroep. Vandaar dat Woonpunt nog altijd een eigen servicedienst heeft voor het dagelijks onderhoud. Voor het lichtere werk, zoals een lekkende kraan of een klemmende deur. Via onze mannen en vrouwen die met een busje voor komen rijden, houden we een directe vinger aan de pols. En dat wordt gewaardeerd; onze servicedienst scoort opmerkelijk hoog wat betreft huurderstevredenheid. Die huurderstevredenheid is overigens ook voor onze ketenpartners het belangrijkste criterium waarop ze beoordeeld blijven worden.”

Onze ketenpartners komen niet namens, maar als Woonpunt bij de huurders over de vloer.
Wim Hazeu, Bestuurder Woonpunt

Geen concurrenten, maar collega’s 

Bij de seriematige verduurzamingsklus die de vier ketenpartners de komende jaren aanpakken, gaat het vooral om de schil van de woningen. Denk aan het isoleren van de spouw, het plaatsen van kozijnen met HR++ glas, dak- en vloerisolatie. Een dezer dagen gaat de eerste verduurzamingstrein door de buurten rijden; tot dusver is de samenwerking vooral grondig voorbereid. Hazeu: “De vier partijen zitten niet als concurrenten, maar als collega’s in dit samenwerkingsverband. Ze delen hun kennis en ervaring en best practices. Het gaat erom dat je van elkaar leert, elkaars kracht inzet en samen de slimste keuzes maakt. Tot dusver verloopt de samenwerking uitstekend en hebben we het ook leuk met elkaar. En ook dat is belangrijk als je zulk langjarig commitment met elkaar aangaat.” 

Verduurzaming én mutatieonderhoud 

Smeets Bouw neemt tot en met 2028 jaarlijks circa 150 Woonpunt-woningen onder handen. Daarnaast blijft Smeets Vastgoedservice voor de corporatie mutatieonderhoud en BKT-renovaties doen. En met ook nieuwbouw in de portefeuille (afgelopen jaar nog werd voor Woonpunt een complex huurappartementen in Margraten opgeleverd) toont Smeets Bouw zich een integrale partner die op alle fronten graag met Woonpunt werkt aan de buurten voorMorgen.