VB-Groep

Groot onderhoud Tuinzigt en Haagpoort Breda

Plaats Breda
Opdrachtgever WonenBreburg
Programma Groot onderhoud 121 woningen

Verduurzaming in twee wijken met innovatieve aanpak

In twee woonwijken in het centrum van Breda worden in opdracht van WonenBreburg in totaal 121 woningen gerenoveerd. In de wijk Haagpoort gaat het om 55 woningen aan de Dongestraat, Amstelstraat, Rijnstraat en Dintelstraat. In de aangrenzende wijk Tuinzigt staan 66 woningen op het programma aan de Plataanstraat, Olmstraat, Hoornwerkstraat, Laurierstraat en Sparrenweg.

Het onderhoud vindt zowel aan de binnenzijde als de buitenzijde plaats en bij elke woning worden diverse energetische maatregelen toegepast. Zo worden bij alle woningen de daken geïsoleerd, wordt alle beglazing vervangen door HR++ glas (inclusief winddruk geregelde ventilatieroosters) en worden de spouwmuren (na-)geïsoleerd. Daarnaast worden nieuwe voor- en achterdeuren geplaatst en wordt het voegwerk gereinigd en hersteld.

Ook binnen worden de woningen aangepakt. De woningen in Haagpoort zijn uitgerust met een warmtepomp en in Tuinzigt worden de woningen klaargemaakt om in de toekomst aangesloten te kunnen worden op stadsverwarming. Verder komt er CO₂ gestuurde mechanische ventilatie, radiatoren worden vervangen voor middagtemperatuur radiatoren en wordt de overstap gemaakt van koken op gas naar elektrisch koken. Bewoners hebben de keuze gekregen om zonnepanelen te laten plaatsen. En indien nodig wordt de woonkamervloer vernieuwd.

Aanpak badkamer, keuken, toilet (BKT)

Per woning is ook de staat van de badkamer, keuken en toilet beoordeeld en indien noodzakelijk worden deze vervangen. Hierbij worden gietvloeren toegepast en op maat gemaakte wandpanelen die rechtstreeks tegen het bestaande tegelwerk worden geplaatst. Deze methode heeft verschillende voordelen, zowel voor de bewoners als voor ons. Voor de bewoners wordt de overlast beperkt omdat er niet gesloopt hoeft te worden, er wordt geen afval gecreëerd en het is onderhoudsvriendelijk en circulair (de panelen zijn demonteerbaar). Als bouwbedrijf zijn we minder afhankelijk van andere partijen als stukadoors en tegelzetters.

Oplevering in juni 2024

De 55 woningen in Haagpoort zijn inmiddels allemaal opgeleverd. De 66 woningen in Tuinzigt worden momenteel gerenoveerd. Naar verwachting wordt het gehele project in juni 2024 afgerond.

VB GO

Met VB GO ondersteunen wij met name woningcorporaties in hun groot onderhoud via een procesmatige en programmatische aanpak.

Meer over VB GO