VB-Groep

Verduurzaming en groot onderhoud Veliahof Maastricht

Plaats Maastricht
Opdrachtgever Servatius
Programma 178 appartementen verduurzamen
Bekijk alle gegevens

Een aanpak die overal in het land kan worden herhaald

Door heel Nederland kom je ze tegen. Hoogbouwflats uit eind jaren ’60, begin jaren ’70. Met appartementen van zo’n 70 tot 100 m2, twee of drie slaapkamers. En dringend toe aan een update, in bouwfysische, esthetische en vooral ook energetische zin. Smeets Bouw ontwikkelde hiervoor samen met ketenpartners Jules Beckers Architecten en timmerfabriek Helwig een oplossing. Een concept dat zich momenteel bewijst in Maastricht. In opdracht van Woningcorporatie Servatius is in bouwteamverband de bekende torenflat aan het Veliahof een nieuwe toekomst gegeven.

In opdracht van woningcorporatie Servatius verduurzamen wij 178 appartementen aan de Veliahof te Maastricht. De woningen worden opgeknapt, verduurzaamd, veiliger en comfortabeler. Het woonplezier van de bewoners wordt verbeterd en toekomstbestendig gemaakt. Naast de 178 appartementen, wordt ook het gebouw volledig aangepakt. Van gevel tot entree, van liftschachten tot aan de openbare ruimtes.

Met zijn 13 woonlagen en 45 meter hoogte is de Veliahof, samen met de twee naastgelegen flats, een vertrouwd landmark in de wijk Daalhof. De flat telt 178 appartementen en een gemêleerde groep bewoners, waaronder veel 65-plussers. “In de Veliahof wonen niet alleen senioren, maar door de appartementen en de toegang drempelloos te maken, zijn ze wel heel geschikt voor deze doelgroep. Op deze manier kunnen zij langer zelfstandig thuis blijven wonen,” licht Joris Devies, projectontwikkelaar bij Servatius toe. “In de wijk hebben we ook een aantal gezinswoningen met oudere bewoners. Zij hebben hier vroeger met hun gezin gewoond. Inmiddels is de gezinssamenstelling kleiner en wil men misschien kleiner wonen en verhuizen. Dan moet er wel iets geschikts in de wijk te vinden zijn. Dat is er straks in de vernieuwde Veliahof. Dan komen er dus ook eengezinswoningen vrij waarin een volgende generatie vooruit kan. De investering in Veliahof maakt dus in feite de hele wijk meer levensloopbestendig.”

Horizontale en verticale bouwstroom

Het werk in Veliahof vindt plaats in verschillende bouwstromen. In een verticale bouwstroom worden de woningen boven elkaar in één keer aangepakt. Bewoners krijgen een nieuwe badkamer, keuken, toilet en stappen ook over op inductie koken. Veiliger dan gas en stukken gunstiger voor de portemonnee. De bewoners kunnen tijdens deze werkzaamheden tijdelijk terecht in een van de dertien logeerwoning op dezelfde verdieping. Met de hulp van haar bewonerskrachten, medewerkers en Ikea heeft Servatius deze logeerwoningen ingericht.

Alle werkzaamheden aan de buitenkant voert Smeets in een horizontale bouwstroom uit. Het ontwikkelde een lichte constructie om de galerijvloer op te hogen, voor een drempelloze entree. De balkonhekken worden vernieuwd en de appartementen krijgen goed geïsoleerde gevelpuien met nieuwe ramen en deuren. De Veliahof krijgt hierdoor meteen een frisse uitstraling. Tot slot is er nog een derde bouwstroom, waarin de liften worden gerenoveerd en een scootmobielruimte wordt gerealiseerd. Ook krijgt het gebouw een ruimere, transparante en lichte entree voor een veilige, gastvrije en representatieve ontvangst.

Duurzaam, snel en veilig met prefab

CO2-gestuurde ventilatie, groepenkasten, rookmelders, PKVW hang- en sluitwerk, brandwerende voorzieningen, een videofoon … dat is vrij vanzelfsprekend. Minder vanzelfsprekend, eerder opmerkelijk, is de manier waarop de gevelpuien worden vervangen. Devies: “De draaiende delen worden natuurlijk vervangen, maar verder blijft de oude gevelpui zoveel mogelijk zitten. Het dient dan als stelkozijn waar een nieuw prefab-gevelelement tegenaan wordt geplaatst, compleet met triple glas. Dat gebeurt in een ochtend, dus bewoners hebben er nauwelijks last van. Een slimme maar ook duurzame oplossing.” Hergebruik van de oude kozijnen bespaart al gauw een halve kuub hout per appartement. En samen met Helwig gaat Smeets nog een stap verder. Voor elk buitenkozijn wordt via sponsoring van Staatsbosbeheer een boom geplant. Dat komt neer op zo’n 1.000 bomen, goed voor een CO2-reductie van 25.000 kg. Daar komt nog eens een besparing van 6.230 kg CO2 bij, doordat oude keukens uit de appartementen worden opgehaald door Bruynzeel, dat vervolgens nieuwe keukens van gerecycled spaanplaat levert.

Een-tweetje huurderscoach en opdrachtgever

De renovatie van Veliahof is uiteraard ook een sociaal project. Goede begeleiding van bewoners is bepalend voor de bewonerstevredenheid en dus voor het succes van het project. “Een project als dit, met een kleine twee jaar overlast, stelt het geduld van onze bewoners op de proef,” zegt Devies. “We helpen onze bewoners maar nemen ze ook mee in het proces, enthousiasmeren en informeren ze over het uiteindelijke resultaat: een energiezuinige woning. René Nijpels, de huurderscoach van Smeets, is dat wel toevertrouwd. Hij werkt daarbij heel nauw samen met onze projectleiders. Ze doen samen de opnames bij de huisbezoeken, organiseren informatiemomenten, zijn altijd bereikbaar. En vanzelfsprekend steken ze een helpend handje toe wanneer dat nodig is. Een vertrouwd gezicht én luisterend oor voor alle bewoners.

Veiligheid bewoners en omwonenden

Veiligheid tijdens een renovatie gaat nog een stapje verder. Benieuwd hoe wij bewoners en omwonenden informeren?

Lees meer

Projectdetails

Plaats Maastricht
Opdrachtgever Servatius
Programma 178 appartementen verduurzamen
Architect Jules Beckers Architecten